Excursie naar Winterswijk

zaterdag 2 september 2006

10 deelnemers GEA West Brabant + 2 introducées

Doel van de excursie was de Muschelkalk van de Winterswijkse steengroeve. De ontgonnen kalksteen dateert uit het Trias, dit gesteente werd 237.000.000 jaar geleden afgezet in een waddenachtige omgeving. De grijze kalksteen bevat fossielen (voornamelijk sporen - sporadisch ook botresten) en mineralen (pyriet, coelestien )

Voor de vakantie was besloten om in september naar Winterswijk te gaan. Een leuke groeve voor beginnende en meer ervaren leden van de vereniging. Na een oproep in de Neolith kwamen 12 aanmeldingen binnen.

Om kwart over zeven afgesproken bij de Watertoren bij knooppunt Hooipolder. Even na negen kwamen we aan bij de Winterswijkse Steengroeve. De weergoden waren ons gunstig gezind. Snel omgekleed, werkkleding en groeveschoenen aangetrokken. Bij de ingang de presentielijst getekend, helm op en snel naar beneden waar de oude lagen ontsloten zijn. Het was al aardig druk in de groeve.

Beneden in de groeve gingen de paleomensen zoeken in de "Onderste Wellenkalk", het niveau waar vele dino-sporen te vinden zijn. Het duurde wel even voor we een goede laag met sporen te pakken hadden. De kalklagen lieten zich openen als een geologisch boek en toen we de goede laag gevonden hadden kwamen er ook vele mooie pootafdrukken te voorschijn. Complete wandelgangen van meer dan een meter van de Rhynchosauroides peabodyi werden bloot gelegd. Ook sporen van kleinere sauriërs hebben we gevonden.

Natuurlijk is het heel bijzonder om een botfragment te vinden van een van de eerste dinosauriërs, een van onze introducés met scherpe ogen vond er een. Schubben van vissen kregen we van Dennis, een oud lid van onze kring, die samen met zijn collegae van de universiteit veldonderzoek deed. Mooie fossiele regendruppels, golfribbels en krimpscheuren vonden we in dezelfde laag. Al met al prima vondsten.

De mineraalmensen zwierven uit over de groeve op zoek naar pyriet, calciet, markasiet of zelfs coelestien en ander mooi gesteente. Dan weer onder in de groeve, dan weer bovenin. De opbrengst bij de mineralen was goed, niet overdadig maar wel gevarieerd en goed van kwaliteit. Rond vier uur verlieten we de groeve: niet niks, naar boven met de zware vondsten, maar wel met een goed gevoel. Lekker fysiek bezig geweest zijn met onze hobby.

 

verslag: Hans van den Bosch     foto's: John Bastiaansen, Henri Versteeg en Hans van den Bosch


 
 


Alle rechten voorbehouden. Copyright 2002 - 2006 . Pagina's onderhouden door J. Bastiaansen